Будь ласка, використовуйте цей ідентифікатор, щоб цитувати або посилатися на цей матеріал: https://dspace.duet.edu.ua/jspui/handle/123456789/266
Повний запис метаданих
Поле DCЗначенняМова
dc.contributor.authorВасильчак, Світлана Василівна-
dc.date.accessioned2023-01-27T12:08:13Z-
dc.date.available2023-01-27T12:08:13Z-
dc.date.issued2007-
dc.identifier.citationВасильчак С. В. Розвиток виробництва молока та ринку молочних продуктів в Карпатському регіоні України: автореф. дисертації на здобуття наукового ступеня доктора економічних наук за спеціальністю 08.00.03 – економіка та управління національним господарством / С. В. Васильчак; Національний науковий центр “Інститут аграрної економіки” УААН. - Київ, 2007. – 40 с.uk_UA
dc.identifier.urihttps://dspace.duet.edu.ua/jspui/handle/123456789/266-
dc.descriptionМета і завдання дослідження. Метою дослідження є обгрунтування та розробка теоретико-методологічних основ і практичних рекомендацій щодо збільшення обсягів та підвищення ефективності виробництва молока, розвитку його інтеграції з промисловими переробними підприємствами, вдосконалення формування та функціонування ринку молока і молочних продуктів з урахуванням особливостей Карпатського регіону. Виходячи з мети, завданнями дослідження є: - з’ясувати соціально-економічну сутність та особливості розвитку молочного скотарства в Карпатському регіоні; - вивчити розвиток форм власності у молочному скотарстві; - розробити методологічні підходи та обґрунтувати систему показників визначення ефективності виробництва молока; - виявити особливості формування й розвитку ринку молока і молочної продукції; - вивчити закономірності формування попиту та пропозиції на ринку молока і молочних продуктів; - обгрунтувати організаційно-економічну побудову взаємовідносин у технологічному ланцюзі “виробник – споживач молока і молочної продукції”; - визначити роль і здійснити організацію маркетингової діяльності на ринку молока і молочної продукції; - розробити основні принципи організації створення і функціонування виробничих молочних кооперативів; - розробити пропозиції щодо розвитку інтеграції виробничих молочних кооперативів і промислових переробних підприємств; - опрацювати стратегічні засади розвитку молочного скотарства з урахуванням Спільної сільськогосподарської політики ЄС та інтеграційних намірів України. Об’єктом дослідження були взаємовідносини суб’єктів кооперативних формувань, ринку молока і молочних продуктів (виробників усіх категорій, переробників, споживачів та посередників), які мають вплив на виробництво і формування ринку молока та молочних продуктів у межах Карпатського регіону. Предметом дослідження є теоретичні та методологічні положення процесу ефективного господарювання в молочному скотарстві, створення кооперативних молочних структур і формування ринку молока та молочних продуктів в умовах ринкової трансформації вітчизняної економіки. Методи дослідження. Теоретичною і методологічною основою дослідження є класичні положення ринкової економічної теорії, фундаментальні праці та розробки вітчизняних і зарубіжних вчених з питань розвитку й ефективного функціонування ринку продовольства, діалектичний метод пізнання та системний підхід до вивчення суспільних явищ і процесів, які відбуваються в ринковій економіці. Відповідно до завдань, поставлених у дисертаційній роботі, застосовувались наступні методи дослідження: для вивчення об’єкта дослідження та окремих його складових частин – методи статистичного спостереження, аналізу і синтезу, варіації; для порівняння показників у динаміці – методи порівняння, абсолютних і відносних величин, динамічних рядів; для наочного відображення показників розвитку та функціонування ринку молока і молочних продуктів –графічний і табличний методи; для визначення взаємозв’язків і взаємозалежностей – методи групування, кореляційно-регресивного аналізу, дисперсії тощо. Широке застосування в роботі знайшли такі методи як абстрагування, аналогії, розрахунково-конструктивний, монографічний. У сукупності дані методи становлять методологічну основу дослідження обраної темиuk_UA
dc.description.abstractДисертацію присвячено розв’язанню теоретичних, методологічних і прикладних проблем підвищення ефективності виробництва молока та формування і функціонування ринку молочних продуктів у Карпатському регіоні, специфічні особливості якого формують певні підходи щодо вирішення цієї проблеми. В роботі проведено аналіз галузі молочного скотарства та особливостей функціонування ринку молока і молочної продукції в регіоні та державі в цілому, відмічено загальні закономірності та тенденції, їх узгодженість з ситуацією в країнах-членах Європейського Союзу та можливості адаптації вітчизняних реалій до вимог і преференцій Співтовариства щодо досліджуваної проблеми. Розглянуто основні засади концепції розвитку молочного скотарства з урахуванням існуючої ситуації в галузі, потреби її реструктуризації та адаптації до світових, зокрема європейських, тенденцій, особливі підходи щодо формування перспективних параметрів розвитку галузі, можливості та напрями регулювання ринку молока і підвищення конкурентоспроможності вітчизняної продукціїuk_UA
dc.language.isoukuk_UA
dc.publisherНаціональний науковий центр “Інститут аграрної економіки” УААНuk_UA
dc.subjectрегіон, продовольчий ринок, ринок молока і молочної продукції, ефективність виробництва, молочне скотарство, регіональні особливості, економічні відносини, кооперація, інтеграція, державне регулювання, стратегіяuk_UA
dc.subjectрегион, продовольственный рынок, рынок молока и молочной продукции, эффективность производства, молочное скотоводство, региональные особенности, экономические отношения, кооперация, интеграция, государственное регулирование, стратегияuk_UA
dc.subjectregion, food market, milk and milk production market, effectiveness of industry, dairy catlle, regional peculiarities, economic relations, co-operation, integration, state regulation, strategyuk_UA
dc.titleРозвиток виробництва молока та ринку молочних продуктів в Карпатському регіоні Україниuk_UA
dc.title.alternativeThe Development of Milk Production and Milk Production Market in the Karpathian Regionuk_UA
dc.title.alternativeРазвитие производства молока и рынка молочных продуктов в Карпатском регионе Украиныuk_UA
Розташовується у зібраннях:Автореферати

Файли цього матеріалу:
Файл Опис РозмірФормат 
Vasylchak_DCs.pdf835.66 kBAdobe PDFПереглянути/Відкрити


Усі матеріали в архіві електронних ресурсів захищені авторським правом, всі права збережені.